Fysisk trening

Alle vev i kroppen og arvemassen vår ser omtrent lik ut som hos forfedrene våre for titusener av år siden. Menneskekroppen er skapt for bevegelse. Fysisk aktivitet gjør godt for både kropp og sjel. De fleste organer og vev påvirkes av fysisk arbeid og tilpasser seg regelmessig trening. Regelmessig fysisk aktivitet reduserer i betydelig grad risikoen for prematur død.

Med fysisk aktivitet menes all kroppsbevegelse som følger av muskelarbeid, og som fører til økt energiforbruk. Fysisk aktivitet kan utføres med ulik intensitet. Jo høyere intensiteten er, desto større blir den umiddelbare virkningen på forskjellige kroppsfunksjoner. Oksygenforbruket, som er direkte knyttet til energiforbruket, stiger fra en kvart liter per minutt i hvile til litt over 1 liter per minutt ved en rolig spasertur. Ved maksimalt arbeid øker det til mellom 2 og 7 liter per minutt, det vil si inntil 10-25 ganger forbruket i hvile. Ved fysisk arbeid øker pulsen og hjertets minuttvolum. Pusten går mange ganger raskere, blodtrykket øker, kroppstemperaturen stiger, hjertets og musklenes gjennomblødning øker, det dannes mer melkesyre og utskillelsen av hormoner som adrenalin, veksthormoner og kortisol øker.

Kroppen er skapt til bevegelse. Det er derfor vi har ledd og muskler. Og gevinsten er kun positiv. Viktigst er å finne en form som du trives med og som gir deg overskudd. En kropp som tåler mer, gir mer energi og yter mer. Og – det finnes ingen bivirkninger med fysisk aktivitet.

Kilde: Bl.a. Aktivitetshåndboken – Helsedirektoratet

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *