Mental Trening

Påvirker takknemlighet hjernen vår?

Takknemlighet blir feiret gjennom filosofi og religion; nyere vitenskapelige studier antyder at det har betydelige fordeler for vår mentale og fysiske helse. Men veldig lite er kjent om hva som faktisk skjer i hjernen og kroppen vår når vi opplever det.

 

Hvorfor betyr det noe? Fordi bedre forståelse av takknemlighetens fysiologi kan bidra til å finne strategier for å utnytte helsemessige fordeler og hjelpe folk til å forstå viktigheten av å fremme denne kraftige følelsen. En bedre forståelse av takknemlighetens fysiologi kan bidra til å finne strategier for å utnytte helsemessige fordeler.

 

Studier på takknemlighet, der man sammenlignet filosofiske avhandlinger og religiøse formaninger, hvor man understreket viktigheten av takknemlighet, og sammen med vitenskapelige studier, antyder at takknemlighet kan forbedre søvnen din, forbedre dine romantiske forhold, beskytte deg mot sykdom, motivere deg til å trene, og øke din lykke, blant mange andre fordeler.

 

Det er imidlertid veldig lite kjent om hva som skjer i hjernen og kroppen vår når vi opplever takknemlighet, noe som gjør det vanskelig å forstå hvordan takknemlighet faktisk fungerer. Studier har sett på takknemlighetens nevrobiologi med et mer spesifikt spørsmål i tankene: Kan hjerneaktiviteten vår avsløre noe om hvordan takknemlighet oppnår de betydelige fordelene?

 

Hvordan takknemlighet styrker forbindelsen mellom sinn og kropp

Gitt den tydelige sammenhengen mellom mental og fysisk helse, tenkte man at det å forstå hva som skjer i hjernen når vi føler takknemlighet, kunne fortelle mer om forbindelsen mellom sinn og kropp – nemlig hvordan å føle positive følelser kan forbedre kroppslige funksjoner.

 

Tre måter takknemlighet påvirker våre tanker positivt.

  1. Det kan bidra til å lindre stress og smerte. Regionene assosiert med takknemlighet er en del av nevrale nettverk som lyser opp når vi sosialiserer oss og opplever glede. Disse regionene er også sterkt forbundet med de delene av hjernen som kontrollerer grunnleggende følelse-regulering, for eksempel hjertefrekvens og opphisselse nivåer, og er assosiert med stresslindring og dermed smertereduksjon. Å føle seg takknemlig og gjenkjenne hjelp fra andre skaper en mer avslappet kroppstilstand og lar de etterfølgende fordelene med senket stress vaske over oss.
  2. Det kan forbedre helsen vår over tid. Det er også tett knyttet til en del av hjernens nettverk, som aktiveres under tett mellommenneskelig berøring og lindring fra smerte. Studier viser at fordi takknemlighet er avhengig av hjernenettverkene forbundet med sosial binding og stresslindring, kan dette delvis forklare hvor takknemlige følelser fører til helsegevinst over tid.
  3. Det kan hjelpe de med depresjon. Forskeren Prathik Kini og kollegene ved Indiana University utførte en studie som undersøkte hvordan å øve takknemlighet kan endre hjernens funksjon hos deprimerte individer. De fant bevis på at takknemlighet kan indusere strukturelle forandringer i deler av hjernen Et slikt resultat, i tillegg til andre studier, forteller en historie om hvordan den mentale utøvelsen av takknemlighet kan til og med være i stand til å endre og tråkke hjernen på nytt.

https://www.mindful.org/what-the-brain-reveals-about-gratitude/

This article originally appeared on Greater Good, the online magazine of UC Berkeley’s Greater Good Science Center.

 

 

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *